[...] głodu. Na chwilę obecną naukowcy twierdzą, iż osoby regularnie nadużywające kofeiny nie odczują jej działania w zakresie zwiększania metabolizmu spoczynkowego. Jednak badania przynoszą sprzeczne rezultaty. W niektórych kofeina wywoływała efekty nawet u osób, które regularnie, w umiarkowany sposób korzystały np. z kawy. W lutym 2018 r. roku [...]
[...] i innych problemów gastrycznych. Dobrym zamiennikiem dla odbudowy jelit czy w leczeniu wrzodów żołądka jest glutamina - której działanie udowodniono licznymi niezależnymi badaniami, a której popularność w porównaniu do błonnika jest znikoma. Podsumowanie To prawda, że błonnik może być zdrowy i pomagać w usprawnieniu pracy jelit czy też [...]
Bezsenność - problem, z którym boryka się coraz więcej osób. Ze statystyk wynika, że na kłopoty z bezsennością, niewystarczającą ilość oraz złą jakość snu, skarży się około 70% społeczeństwa. Jest to ogromny problem, biorąc pod uwagę to, jak kluczową funkcję pełni sen i odpowiednia regeneracja zarówno dla naszego wyglądu, efektów sportowych, jak i [...]
[...] zaleceniami żywieniowymi. Zastosowano obszerny bufet z fałszywymi posiłkami (FFB) ze 179 pokarmami spożywanymi powszechnie w szwajcarskiej diecie. FFB to sprawdzona metoda badania zachowania wyboru żywności w dobrze kontrolowanych warunkach laboratoryjnych. Na stole umieszczono 128 fałszywych pokarmów (replik) i 51 prawdziwych produktów [...]
[...] tygodni efekty nie różniły się znacznie między grupami, ale … o wiele większy był spadek ogólnej ilości tłuszczu w ustroju, co ma niebagatelne znaczenie. Poza tym w badaniach Barbary J. Nicklas i wsp., sama dieta redukcyjna spowodowała u pań największe straty masy mięśniowej (−4.1 ± 1.9 kg), a najbardziej intensywny trening [...]
Amerykanie kojarzą nam się zwykle jako naród z nadwagą i otyłością, biegający od jednej restauracji typu fast food do drugiej. Potwierdzeniem tego są statystyki opublikowane w Reuters, gdzie Stany Zjednoczone uchodzą za najbardziej "otyły" kraj. Mieszka w nim aż 34% osób, które mogą być narażone na problemy zdrowotne z powodu nadmiaru kilogramów. [...]
Z reguły każdy potrzebuje treningu siłowego, niezależnie od wieku czy stanu zdrowia. Do grupy osób, które tego potrzebują szczególnie, należą ci, których poziom cukru we krwi przekracza normy. I właściwie nie ma znaczenia, czy będzie to trening z ciężarami, czy z masą własnego ciała. Chodzi o to, by zmuszać mięśnie do pracy z oporem. Podsumowanie [...]
W ostatnich latach pojawiło się wiele pomysłów w rodzaju jedzenia niekoniecznie zdrowych pokarmów, byle tylko zgadzała się kaloryczność diety. Nie jestem zwolennikiem takiego modelu żywieniowego z prostego powodu: kalorie nie są sobie równe! Ziemniaki Wbrew obiegowym opiniom nie są wcale aż takie złe. Należą do pokarmów o dość niskiej [...]
[...] nie byłby taki klarowny. 15 g EAA to całkiem spora ilość, z kolei 15 g białka serwatkowego to zdecydowanie za mało, nawet dla osób ważących 70-75 kg. I faktycznie, w innych badaniach synteza białek mięśniowych po podaniu 40 g zbilansowanych aminokwasów (18 g niezbędnych aminokwasów + 22 g pozostałych aminokwasów) była wyższa, niż po podaniu 18 g [...]
[...] je osobie, która nie czytała internetowych plotek, odczucia, subiektywne postrzeganie, obserwacje byłyby zupełnie inne! A jak sprawdzają się poszczególne typy protein w badaniach naukowych? Sprawdźmy! Na czym polegało badanie? Dziesięciu dobrze wyszkolonych piłkarzy ukończyło dwie sesje treningu szybkościowo-wytrzymałościowego w ciągu trzech [...]
Niedobór witaminy D jest nadal powszechny: badanie nastolatków w kilku krajach europejskich wykazało, że u 80% z nich stężenia witaminy D były dalekie od optymalnych. 40% nastolatków cierpiało z powodu niedoboru lub poważnego niedoboru witaminy D. Podobne były wnioski z innych badań przeprowadzonych w Europie, w których wykazano powszechność [...]
Celem badania Sharp MH. i wsp. było określenie efektów spożywania po treningu: izolatu białka wołowego, hydrolizowanego białka kurczaka, koncentratu białka serwatkowego (WPC), Czterdzieści jeden kobiet i mężczyzn podzielono losowo na 4 grupy: WPC (m = 5, f = 5; wiek = 19 ± 2, wzrost = 171 ± 10, masa = 74,60 ± 14,19), [...]
Stres jest reakcją adaptacyjną (przystosowawczą) organizmu na zaburzenie jego równowagi życiowej, powodowane silnymi czynnikami psychicznymi lub fizycznymi, nazywanymi stresorami. Reakcja ta polega na wzmożeniu wydzielania hormonów rdzenia i kory nadnerczy: adrenaliny, noradrenaliny, kortyzolu i DHEA. *wg popularności sprzedaży w sklepie SFD
[...] oraz sprawności intelektualnej… W dużej części, zwłaszcza za zdolność do utrzymania samodzielności, odpowiada wielkość i jakość masy mięśniowej oraz kostnej. Jak donoszą badania, z wiekiem, następuje powolny spadek masy mięśniowej. Jeśli masz lat 29 i myślisz: mnie to nie dotyczy i długo jeszcze nie będzie dotyczyło, mam dla Ciebie złą [...]
[...] mięśniowej i funkcjonalności mięśni, co jest powodowane głównie zachwianiem równowagi pomiędzy syntezą a degradacją białek mięśniowych. Dlatego końcowy wniosek autorów tego badania był taki, że suplementacja białka drożdżowego może przyczynić się do złagodzenia efektów starzenia się mięśni, co może być m.in. powiązane z pozytywną regulacją [...]
Dla osób redukujących utrata wagi to ogromny sukces. A raczej połowa sukcesu, bo wyzwaniem jest jeszcze jej utrzymanie. Badania wykazują, że tylko 20% redukujących 10% lub więcej masy ciała, utrzymuje nową wagę maksymalnie przez rok. Brzmi to dość ponuro. Podsumowanie Utrata wagi to spore wyzwanie, ale wydaje się, że jej utrzymanie jest jeszcze [...]
Debata na temat korzyści zdrowotnych związanych z pełnymi ziarnami trwa. Z jednej strony mamy badania pokazujące, że spożycie pełnych ziaren wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci. Podsumowując Pełne ziarna nie są niezbędne dla zdrowej, zbilansowanej diety, ale są bogate w składniki odżywcze i błonnik. Dzięki wysokiej zawartości [...]
Postanowiłaś jeść zdrowo i oczyściłaś swoją dietę z produktów przetworzonych. Jesz dużo owoców, warzyw, chudego mięsa, jaj i nabiału oraz zdrowych tłuszczów. Jesteś na bardzo dobrej drodze. Twój organizm jest dobrze odżywiony, twoje samopoczucie znacznie się poprawiło, jednak waga nie spada? Co to wszystko znaczy? Nawet, jeśli dokonujesz dobrych [...]
[...] o 4%, co odpowiada 50 kcal (porównania REE w grupie, która nic nie robiła i w grupie aerobowej). Referencje: Kathleen Deska PAGANA, Timothy J. PAGANA „Testy laboratoryjne i badania diagnostyczne w medycynie” Izabela Karwacka, Piotr Wiśniewski, Krzysztof Dworczak „Stany nagłe w tyreologii cz. I” [...]
Aminokwasy egzogenne (EAA) to te aminokwasy tworzące białka naszego ciała, w tym białka mięśniowe, które nie mogą powstawać w naszym organizmie, względnie mogą, ale ich synteza wewnątrzustrojowa nie jest w stanie pokryć w pełni podstawowego zapotrzebowania na nie. Do grupy aminokwasów egzogennych zaliczane są więc następujące aminokwasy: leucyna, [...]